Đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2016 – THPT Ngô Sĩ Liên

0
5763

Đáp án đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2016 – THPT Ngô Sĩ Liên, Bắc Giang, các em tham khảo dưới đây:

Xem thêm: Đề thi thử THPT Quốc gia môn Anh

SỞ GD&ĐT BẮC GIANG

TRƯỜNG THPT NGÔ SĨ LIÊN

Đề thi có 06 trang

ĐỀ THI THỬ KỲ THI THPT QUỐC GIA LẦN 2

Năm học 2015 – 2016

Môn: TIẾNG ANH LỚP 12

Thời gian làm bài: 90 phút (Không kể thời gian phát đề)

SECTION A (8 points)

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question1: A. character     B. switch       C. chemical       D. christmas

Question2: A. addition      B. advantage     C. adventure     D. advertise

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions.

Question3: It is __________ work of art that everyone wants to have a look at it.

A. such unusual a    B. such an unusual     C. so an unusual      D. a so unusual

Question4: As a millionaire who liked to show off her wealth, Mrs. Smith paid __________we asked.

A. four times as much as               B. four time as many as

C. four times much as                D. four time much than

Question5: __________, I would give a party.

A. Should she come next month           B. If she come next month

C. She were to come next month          D. If she  came here  now

Question6: He was very lucky when he fell off the ladder. He _____ himself.

A. must have hurt    B. should have hurt   C. will have hurt      D. could have hurt

Question7: The teacher, along with her students, __________ going to school at the moment.

A. is           B. was          C. were          D. are

Question8: Her mother, __________ has been working for thirty years, is retiring next month.

A. whose         B. whom          C. that           D. who

Question9: The man ______ at the blackboard is our teacher.

A. standing       B. to stand        C. stood         D. stands

Question10: In a formal interview, it is essential to maintain good eye __________ with the interviewers.

A. contact        B. touch         C. link          D. connection

Question11: We are going to __________

A. have our house be redecorated         B. have our house redecorated

C. have our house to be redecorated         D. get our house being redecorated

Question12: I suggest the room __________before Christmas.

A. be decorated     B. were decorated     C. should decorate    D. is decorated

Question13: “Your parents must be proud of your result at school”. – “_______”

A. I am glad you like it.               B. Sorry to hear that.

C. Thanks. It's certainly encouraging.       D. Of course

Question14: The theory of relativity __________ by Einstein, who was a famous physicist.

A. is developed     B. developed       C. develops       D. was developed

Question15: Without my parents' support, ___________my overseas study.

A. had not completed                B. would not have completed

C. will not complete                D. did not complete

Question16: She isn’t __________ well with the new manager.

A. going on        B. keeping on      C. taking on       D. getting on

Question17: The last student ___________ was John.

A. to be interviewed                B. who is interviewed

C. whom was interviewed             D. for interviewed

Question18: You should look up the meaning of the new in the dictionary _______ misuse it

A. so as to        B. to           C. so as not to       D. so that

Question19: ___________ is to give strangers your address.

A. What must never you do            B. That must never you do

C. That you must never do              D. What you must never do

Question20: Maria: “I’m taking my end-of-term examination tomorrow.”   

Sarah: “__________.”

A. Good day       B. Good luck       C. Good time      D. Good chance

Question21: They asked me a lot of questions, __________ I couldn’t answer.

A. most of which     B. of which most     C. most of that      D. of that most

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose stress differs from the other three in pronunciation in each of the following questions.

Question22: A. kindergarten    B. Contaminate     C. curriculum      D. conventional

Question23: A. attend      B. visit         C. apply        D. appear

Question24: A. attendance    B. security       C. obedient       D. candidate

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question25: I received housing benefit when I was unemployed.

A. out of work       B. out of practice     C. out of fashion     D. out of order

Question26: Before the interview, you have to send a letter of application and your résumé to the company.

A. recommendation   B. photograph      C. reference       D. curriculum vitae

Question27: GCSEs are not compulsory, but they are the most common qualifications taken by 14-16-year-old students.

A. fulfilled         B. required         C. specialized      D. applied

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions.

Question28: “That is a well-behaved boy whose behavior has nothing to complain about”

A. behaving nice      B. behaving cleverly    C. good behavior     D. behaving improperly

Question29: Punctuality is imperative in your new job.

A. Being late       B. Being cheerful    C. Being courteous    D. Being efficient

Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.

Question30: The assumption that smoking has bad effects on our health have been proved.

A            B      C           D

Question31: I like the fresh air and green trees of the village which I spent my vacation last year.

A          B              C           D

Question32: The General Certificate of Secondary Education (GCSE) is the name of a set of English                                                                                      A      B

qualifications, generally taking by secondary school students at the age of 15-16 in England.

                      D

Question33: Full-time jobs for men are declining, while more women are finding part- and full-time

                             A

work. The result is declining social status for men so they lose their role as the sole financial provider.         B                 C                D

Question34: I told him I'd prefer  to walk, but he insisted to give  me a lift .

A      B               C      D

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 35 to 44.

You will make the interview process easier for the employer if you prepare relevant information about yourself. Think about how you want to present your (35)____, experiences, education, work style, skills, and goals. Be prepared to supplement all your answers with examples that support the statements you make. It is also a good idea to review your resume with a critical eye and (36) ____ areas that an employer might see as limitations or want further information. Think about how you can answer difficult' questions (37) ____ and positively, while keeping each answer brief.

An interview gives the employer a (38)_____ to get to know you. While you do want to market yourself to the employer, answer each question with an honest (39) _____.

Never say anything negative about past experiences, employers, or courses and professors. Always think of something positive about an experience and talk about that. You should also be (40) ____. If you are genuinely interested (41) _____ the job, let the interviewer know that.

One of the best ways to show you are keen on a job is to demonstrate that you have researched the organization prior to the interview. You can also (42) ____ interest by asking questions about the job, the organization, and its services and products. The best way to impress an employer is to ask questions that build upon your interview discussion. This shows you are interested and (43) ____ close attention to the interviewer. It is a good idea to prepare a few questions in advance, but an insightful comment based on your conversation can make an even stronger statement. At the (44) _____ of an interview, it is appropriate for you to ask when you may expect to hear; from the employer.

Question35: A. pressures     B. strengths       C. practices       D. promotions

Question36: A. hide       B. limit        C. express       D. identify

Question37: A. accurately    B. rightly       C. hardly       D. sharply

Question38: A. change       B. practice       C. way        D. chance

Question39: A. ability      B. response      C. expression      D. respect

Question40: A. enthusiast    B. enthusiasm      C. enthusiastic    D. enthusiastically

Question41: A. for         B. on         C. with        D. in

Question42: A. appear       B. show         C. conceal       D. cover

Question43: A. spend      B. pay          C. choose        D. make

Question44: A. end        B. close         C. finish        D. final

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from  45 to 54.

A survey is a study, generally in the form of an interview or a questionnaire, which provides information concerning how people think and act. In the United States, the best-known surveys are the Gallup poll and the Harris poll. As anyone who watches the news during campaigns presidential knows, these polls have become an important part of political life in the United States.

North Americans are familiar with the many “person on the street” interviews on local television news shows. While such interviews can be highly entertaining, they are not necessarily an accurate indication of public opinion. First, they reflect the opinions of only those people who appear at a certain location. Thus, such samples can be biased in favor of commuters, middle-class shoppers, or factory workers, depending on which area the news people select. Second, television interviews tend to attract outgoing people who are willing to appear on the air, while they frighten away others who may feel intimidated by a camera. A survey must be based on a precise, representative sampling if it is to genuinely reflect a broad range of the population.

In preparing to conduct a survey, sociologists must exercise great care in the wording of questions. An effective survey question must be simple and clear enough for people to understand it. It must also be specific enough so that there are no problems in interpreting the results. Even questions that are less structured must be carefully phrased in order to elicit the type of information desired. Surveys can be indispensable sources of information, but only if the sampling is done properly and the questions are worded accurately.

There are two main forms of surveys: the interview and the questionnaire. Each of these forms of survey research has its advantages. An interviewer can obtain a high response rate because people find it more difficult to turn down a personal request for an interview than to throw away a written questionnaire. In addition, an interviewer can go beyond written questions and probe for a subject’s underlying feelings and reasons. However, questionnaires have the advantage of being cheaper and more consistent.

Question45:  What does the passage mainly discuss?

A. The principles of conducting surveys

B. The importance of polls in American political life

C. The history of surveys in North America

D. Problems associated with interpreting surveys

Question46:  The word “they” in line 7 refers to______.

A. interviews       B. news shows       C. North Americans    D. opinions

Question47:  According to the passage, the main disadvantage of person-on-the-street interviews is that they

A. reflect political opinions             B. are used only on television

C. are not carefully worded            D. are not based on a representative sampling

Question48:  The word “precise” in line 10 is closest in meaning to______.

A. rational        B. accurate         C. required        D. planned

Question49:  According to paragraph 3, which of the following is most important for an effective survey?

A. An interviewer's ability to measure respondents' feelings

B. Carefully worded questions

C. A sociologist who is able to interpret the results

D. A high number of respondents

Question50:  The word “exercise” in line 12 is closest in meaning to______.

A. consider        B. design         C. utilize          D. defend

Question51:  The word “elicit” in line 15 is closest in meaning to______.

A. rule out         B. bring out       C. predict        D. compose

Question52:  It can be inferred from the passage that one reason that sociologists may become frustrated with questionnaires is that______.

A. respondents are too eager to supplement questions with their own opinions

B. respondents often do not complete and return questionnaires

C. questionnaires are expensive and difficult to distribute

D. questionnaires are often difficult to read

Question53:  According to the passage, one advantage of live interviews over questionnaires is that live interviews______.

A. minimize the influence of the researcher    B. are easier to interpret

C. can produce more information          D. cost less

Question54:  Which of the following terms is defined in the passage?

A. Representative sampling             B. Response rate

C. Public opinion                   D. Survey

Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 55 to  64.

Although most universities in the United States are on a semester system, which offers classes in the fall and spring, some schools observe a quarter system comprised of fall, winter, spring, and summer quarters. The academic year, September to June, is divided into three quarters of eleven weeks each beginning in September, January, and March: the summer quarter, June to August, is composed of shorter sessions of vary length.

There are several advantages and disadvantages to the quarter system. On the plus side, students who wish to complete their degrees in less than the customary four years may take advantage of the opportunity to study year round by enrolling in all four quarters. In addition, although most students begin their programs in the fall quarter, they may enter at the beginning of any other quarters. Finally, since the physical facilities are kept in operation year round, the resources are used effectively to serve the greatest number of students. But there are several disadvantages as well. Many faculty complain that eleven-week term is simply not enough for themto cover the material required by most college coursed. Students also find it difficult to complete the assignments in such a short period of time.

In order to combine the advantages of the quarter system with those of the semester system some colleges and universities have instituted a three-term trimester system. In fourteen weeks, faculty and students have more time to cover material and finish course requirements, but the additional term provides options for admission during the year and accelerates the degree programs for those students who wish to graduate early.

Question55:  Which of the following would be the best title for this passage?

A. The Semester System              B. The Academic Year

C. Universities in the United States        D. The Quarter System

Question56:  A semester system______.

A. has two major sessions a year

B. Isn’t very popular in the United States

C. gives students the opportunity to study year round

D. has eleven-week sessions

Question57:  How many terms are there in a quarter system?

A. Three regular terms and one summer term    B. One regular term and four summer terms

C. Two regular terms and two summer terms   D. Four regular terms and one summer term

Question58:  When is the academic year?

A. September to August              B. September to June

C. June to August                  D. August to June

Question59:  The word “ customary” in paragraph 2 could best be replaced by______.

A. agreeable       B. limited         C. traditional       D. length

Question60:  When may students begin studying in a school that uses a quarter system?

A. Summer semester only              B. at the beginning of the academic year

C. at the beginning of any quarter         D. September

Question61:  The word “them” in paragraph 2 refers to______.

A. material         B. courses        C. faculty        D. weeks

Question62:  The word “instituted” in paragraph 3 is closest in meaning to______.

A. recommended     B. attempted        C. established      D. considered

Question63:  Which of the following characteristics does NOT apply to trimesters?

A. they provide more options for admission

B. They allow students to graduate early

C. they last eleven weeks

D. They are long enough to cover the course material

Question64:  Where would this passage most probably be found?

A. In a American newspaper

B. In a dictionary published in the United States

C. In a general guide to colleges and universities in the United States

D. In a college catalog for a university in the United States

SECTION B (2 points)

I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it. Write your answers on your answer sheet.

Question 65. Although he was very tired, he agreed to help me with my homework.

Tired as________________________________________________________

Question 66. The bus driver cannot be blamed for the accident in any way.

In no_______________________________________________________________

Question 67. There is a rumour that the guy stole the car.

It is ________________________________________________________________

Question 68. We didn’t go on holiday because we didn’t have enough money.

If we ______________________________________________________________

Question 69. I was not surprised to hear that Harry had failed his driving test.

It came as___________________________________________________________

II. In about 140 words, write a paragraph about your future job after leaving school .

Write your paragraph on your answer sheet. 

Đáp án đề thi thử THPT Quốc gia môn Tiếng Anh năm 2016 – THPT Ngô Sĩ Liên

1

B

17

A

33

C

49

B

2

D

18

C

34

C

50

C

3

B

19

D

35

B

51

B

4

A

20

B

36

D

52

B

5

D

21

A

37

A

53

C

6

D

22

A

38

A

54

D

7

A

23

B

39

B

55

D

8

D

24

D

40

C

56

A

9

A

25

A

41

D

57

A

10

A

26

D

42

B

58

B

11

B

27

B

43

B

59

C

12

A

28

D

44

A

60

C

13

C

29

A

45

A

61

C

14

D

30

D

46

A

62

C

15

B

31

C

47

D

63

C

16

D

32

C

48

B

64

C

SECTION B (2 points)

I. 0.1 x 5 = 0.5

Question65.Tired as he was, he agreed to help me with my homework.

Question66. In no way can the bus driver be blamed for the accident.

.  Question67. It is rumoured that the guy stole it.

   Question68. If wehad had enough mone, we would have gone on holiday.

   Question69. It came as no surprise to me that Harry had failed his driving test.

II. 1.5 (point ) Mô tả tiêu chí đánh giá:

1. Bố cục  (0,40 điểm)

o Câu đề dẫn chủ đề mạch lạc

o Bố cục hợp lí rõ ràng phù hợp yêu cầu của đề bài o Bố cục uyển chuyển từ mở bài đến kết luận

2. Phát triển ý  (0,25 điểm)

o Phát triển ý có trình tự logic

o Có dẫn chứng, ví dụ, … đủ để bảo vệ ý kiến của

mình

3. Sử dụng ngôn từ  (0,30 điểm)

o Sử dụng ngôn từ phù hợp nội dung

4. Nội dung  (0,30 điểm)

o Đủ thuyết phục người đọc

o Đủ dẫn chứng, ví dụ, lập luận

o Độ dài: Số từ không nhiều hơn hoặc ít hơn so với quy định 5%

5. Ngữ pháp, dấu câu, và chính tả  (0,25 điểm)

o Sử dụng đúng dấu câu

o Chính tả: Viết đúng chính tả

_ Lỗi chính tả gây hiểu nhầm / sai lệch ý sẽ bị tính một lỗi (trừ 1% điểm của bài viết)

_ Cùng một lỗi chính tả lặp lại chỉ tính là một lỗi

o Sử dụng đúng thời, thể, cấu trúc câu đúng ngữ pháp. (Lỗi ngữ pháp gây hiểu nhầm / sai lệch ý sẽ bị trừ 1% điểm bài viết)

o Sử dụng ngôn từ đúng văn phong / thể loại

o Sử dụng từ nối các ý cho bài viết uyển chuyển

Tất cả nội dung bài viết. Các em hãy xem thêm và tải file chi tiết tại đây:Download

Comments

comments